Verslag van het Nieuwscafé XL / Nijmegen Fietst

Haute couture fietshelm
Rob Jaspers van de Gelderlander en Truus Stuiver van Cappello

Op vrijdag 11 maart was het gezellig druk in het Dutch Bicycle Centre in het Honigcomplex in Nijmegen. Ruim honderd belangstellenden waren naar de speciale Giro editie gekomen van het Nieuwscafé XL ism Nijmegen Fietst. Vertegenwoordigers van de vele Giro side-events waren in grote getale aanwezig. Niet iedereen kon aan het woord komen, maar ze kregen wel de gelegeheid hun initiatief te ‘pitchen’ voor de camera van NNfilm. Daar werd goed gebruik van gemaakt.

 

 

 

Jos Sluijsmans, mede-organisator van deze avond, beet de spits af en vertelde over het BakfietsTreffen / International Cargo Bike Festival dat op 16 en 17 april plaatsvindt in de Vasim. De 16de is er een conferentie voor professionals en de 17de de Publieksdag, waar heel veel soorten bakfietsen uit heel Europa uitgeprobeerd kunnen worden. De Cargo Bike Parade op zondagochtend is altijd een leuke start van de dag.

O bkfts nmgn  banner zondag NED

 

Wethouders Ben van Hees en Harriët Tiemens vertelden over het belang van de komst van de Giro naar de stad. ‘Het kost wat, maar dat haal je er zo weer uit.’ Hiervan werd in De Gelderlander verslag gedaan en het is vastgelegd op video door NNfilm.

BenvanHees

_MG_7832

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wethouder Tiemens was net terug uit Taiwan, waar de jaarlijkse Velo-city Conferentie had plaatsgevonden. Dit wereldfietscongres vindt volgend jaar plaats in Arnhem en Nijmegen. Zij legde de link tussen goed fietsbeleid, een evenement als de Giro en Velo-city 2017. Nijmegen is ook genomineerd voor de titel Fietsstad 2016 van de Fietsersbond.

_MG_7685

 

 

Vaste columnist van het Nieuwscafe, Vincent Cantrijn, was in het DBC ook van de partij met een toepasselijke column onder de titel ‘Onsterfelijk’.

 

Fotograaf Theo Jennissen maakte een mooie fotoreportage van de avond.

 

Singer-songwriter Collin Hoeve zorgde deze avond voor vele verrassende muzikale intermezzi.

 

 

 

 

Régine van Heest de provinciaal Giro-projectcoördinator en  Helen Basten projectleider van alle side-events in Nijmegen spraken met Rob Jaspers over de vele side-events en fietsinitiatieven in Nijmegen.

 

Na een korte eet- en drinkpauze bij de Contino Pastabar en de F-bar kwamen de organisatoren van de side-events aan het woord. Tim van Os van de Ronde van Nijmegen, Arthur Hofstad van de nieuwe Nijmeegse Fiets4daagse, Daan Steenkamp van het Fietsloket, Edo Nauta van het Giro Wielercafe en de Vlaamse Wielerklassiekers, Huub Mares van Fietsen Alle Jaren en Diego Badovini namens de Italiaanse vereniging Traianus. Zij organiseren een Mercato in het Thiemepark. Jan Vlasblom vertelde over het Cycling City Scan voor Italiaanse steden, waarbij Gelderse bedrijven betrokken worden.

 

Iedereen had de gelegenheid om een ‘pitch’ of een kort interview op te laten nemen door NNfilm. Gelukkig hebben verschillende personen en initiatieven daar gebruik van gemaakt;

Truus Stuiver van Capello

Carin Hereijgers, Verkeersveiligheidouder

Reinoud van Assendelft de Coningh, Velo-city 2017

Jaap Mooi over Nijmeegse wielerhistorie

Jan van der Zant