Inzet van vrachtfietsen en LEVV blijft groeien

In samenwerking met de HvA, lectoraat City Logistics, LoenderslootGroep en Lentekracht heeft Fietsdiensten.nl het afgelopen jaar het vervolgonderzoek met de naam LEVV-NL uitgevoerd naar het gebruik van vrachtfietsen en andere LEVV (Lichte Elektrische Vrachtvoertuigen) in de stadslogistiek. Uit het onderzoek is gebleken dat niet alleen het aantal items dat een bedrijf per werkdag vervoert met LEVV’s gestegen is de afgelopen jaren, maar ook de gemiddeld gereden afstand per dag steeg aanzienlijk.

 

Het onderzoek is uitgevoerd middels een vragenlijst onder 43 gebruikers (bedrijven), producenten en verkopers. Het aantal van 43 gebruikers is niet volledig representatief voor de markt voor LEVV’s in Nederland, maar geeft wel een beeld van de huidige stand van zaken van LEVV’s bij de bedrijven. Uit de antwoorden blijkt dat er vooral voor producenten en overheden nog winst valt te behalen om het gebruik van vrachtfietsen en LEVV’s aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door subsidieregelingen zoals de provincie Gelderland doet. De Loenderslootgroep heeft van deze subsidieregeling gebruik gemaakt voor de aanschaf van een elektirsche bakfiets voor verkeersonderzoek op lokatie.

 

In Nijmegen heeft bijvoorbeeld ook Velocity Fietskoeriers van de regeling gebruik gemaakt voor de aanschaf van een Velove armadillo vrachtfiets.

 

Het LEVV-NL onderzoek is hier opgenomen: LEVV-2 Rapportage definitief