Fietspaden worden almaar drukker. Dat is op zich een goed teken, want dat betekent dat er meer gefietst wordt. En niet alleen dat, er komen ook steeds meer elektrische fietsen en allerlei soorten ‘fietsachtigen’ bij die auto’s vervangen, zoals transportfietsen, bak- en vrachtfietsen, velomobielen, tandems, duofietsen, riksja’s en fietsen met aanhangers. De snelheid, omvang en massa van fietsen neemt toe. Zoveel zelfs, dat de verkeersveiligheid op fietspaden er soms onder lijdt. Dat is vooral een probleem voor de meest kwetsbare fietsers: kinderen, ouders met kinderen, gehandicapten en ouderen. En dat willen we niet.
De weg op
Een oplossing zou kunnen liggen in artikel 5, lid 4 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Dit artikel luidt: ‘Bestuurders van fietsen op meer dan twee wielen die met inbegrip van de lading breder zijn dan 0,75 meter en van fietsen met aanhangwagen die met inbegrip van de lading breder zijn dan 0,75 meter mogen de rijbaan gebruiken.’
Dit betekent dat transportfietsen, bak- en vrachtfietsen, velomobielen, tandems, duofietsen, riksja’s, en fietsen met aanhangers (bijvoorbeeld voor het vervoer van goederen) op meer dan twee wielen en breder dan 75 centimeter gebruik mógen maken van de rijbaan. Het is dus niet verplicht. Je kunt immers alleen veilig gebruikmaken van de rijbaan als de maximumsnelheid er niet te hoog is: maximaal 30 kilometer per uur.
Ken je rechten
In de huidige praktijk zijn het vooral velomobielrijders die gebruik maken van het recht om op de rijbaan te rijden. Een velomobiel is een gestroomlijnde ligfiets, door niet-ligfietsers ook wel aangeduid als banaan, sigaar of raket op wielen. Sommige velomobilisten hebben een kopie van artikel 5, lid 4 RVV 1990 bij zich, omdat de ervaring leert dat veel rechtshandhavers (politie, boa’s) deze verkeersregel niet kennen. Overigens is het wel zo dat als een politieagent je sommeert om op het fietspad te rijden, je hieraan gevolg moet geven, ook al heb je wettelijk gezien het recht om op de rijbaan te rijden.
Beter voor kwetsbare fietsers
Het zou goed zijn als meer berijders van bak- en vrachtfietsen gebruik zouden (kunnen) maken van de rijbaan. Aangezien bak- en vrachtfietsen auto’s en bestelbusjes vervangen, is het ook logisch dat ze de plek op de weg van auto’s en bestelbusjes innemen en niet hoeven uit te wijken naar fietspaden. Daarmee wordt de drukte op fietspaden minder en de verkeersveiligheid voor kwetsbare fietsers bevorderd: win-win.