Geen bussen meer in de Burchtstraat

Al jarenlang woedt de discussie in Nijmegen over de bussen in de Burchtstraat. Het lijkt er nu op dat het eindelijk zover gaat komen dat de stadsbussen niet langer meer door de Burchtstraat gaan rijden. Ook de Waalkade wordt auto- en busvrij en de ringstraten worden autoluw.

De discussie gaat er vaak over dat oude mensen en anderen die slecht ter been zijn niet meer in de binnenstad kunnen komen als er geen bussen meer rijden en dat er ‘dus’ minibusjes ingezet moeten worden.

Er zijn echter zoveel goede en schone alternatieven. Waarom geen fietstaxi’s inzetten? De meeste mensen kennen ze van Amsterdam. Maar ook in Tilburg en Zwolle rijden fietstaxi’s en worden ze erg gewaardeerd vanwege hun van-deur-tot-deur service en snelle en prettige vorm van vervoer. Je kunt ook denken aan tandemtaxi. Staatssecretaris Jetta Klijnsma laat zich in Den Haag vervoeren per tandemtaxi. Dit is weliswaar een particuliere dienst voor haar als staatssecretaris, maar dat zou je ook als publieke voorziening kunnen inzetten. Tandemtaxi’s zouden ook heel goed kunnen functioneren als pendeldienst tussen het Centraal Station en campus Heijendaal voor studenten en medewerkers.

Reguliere taxichauffeurs klagen regelmatig over ultrakorte ritjes van het station naar bijvoorbeeld Plein’44. Voor fietstaxi’s of tandemtaxi’s zou dat juist een perfecte afstand zijn. Eigenlijk vreemd dat reguliere taxibedrijven (nog) geen fietstaxi’s exploiteren.

Groepsfiets van Struin BSO. Producent: Tolkamp Metaalspecials

In Nijmegen rijden ook al een aantal jaren de meerspersoonfietsen van Struin BSO. Deze fietsen zijn voor kindervervoer voor buitenschoolse opvang, maar ze worden ook gemaakt in een uitvoering voor volwassenen. In Nijmegen zijn ze eerder gebruikt bij de opening van de snelfietsroute Beuningen – Nijmegen.

Vorig jaar is er in Nijmegen in het kader van de Giro Gelderland een proef gedaan met de BuitenGewoonFiets / Vierfiets voor dementerende ouderen. Deze proef was erg succesvol en zal verder uitgewerkt worden in samenwerking met stichting Koprol. De Vierfiets kan ook uitstekend ingezet worden als een soort taxi. Hetzelfde geldt voor Duofietsen, een tandem waarop je naast elkaar zit en SolarSkelters. Groot voordeel hierbij is dat mensen zelf mee kunnen fietsen.

Vierfiets met MEP M. Cramer

Een groot probleem van onze samenleving is immers dat mensen te weinig bewegen. Door in het binnenstadsvervoer voertuigen in te zetten waarbij mensen ook zelf kunnen meedoen, vang je twee vliegen in één klap. Deze vorm van vervoer is daarbij ook nog eens erg sociaal. Mensen raken makkelijk met elkaar in gesprek als ze samen fietsen.

Vanaf 2015 rijden er in Nijmegen ook vrijwilligers van Fietsen Alle Jaren met riksja’s. Deze riksja’s kunnen in principe ook ingezet worden als binnenstadsvervoer.

Een ander innovatief stadsvoertuig is de taxibakfiets van Urban Arrow. Het is een soort bakfiets met een bankje in de lengterichting waar drie mensen achter elkaar op kunnen zitten. Ziet er erg leuk uit.

Het zonnetreintje rijdt ook al een aantal jaren door Nijmegen en meerdere van deze treintjes die in beide richtingen routes door het centrum rijden, kunnen een belangrijke rol spelen in het binnenstadsvervoer. Er zijn inmiddels modernere varianten van gemaakt zoals bijvoorbeeld Trens.

 

Naast het personenvervoer zijn er ook legio mogelijkheden om bestelbusjes te vervangen door innovatieve vrachtfietsen en andere lichte elektrische vrachtvoertuigen voor binnenstadsdistributie. Maar dat is een ander verhaal.

Kortom, er zijn veel handige, innovatieve voertuigen in te zetten als alternatief voor busjes in de binnenstad. De binnenstad wordt er alleen maar leuker en aantrekkelijker door.

 

Jos Sluijsmans, 15 maart 2017

 

Aanvulling dd. 8 augustus 2018: Quicab heeft een toepassingsmodule ontwikkeld voor personenvervoer  met de Velove Armadillo. Bekijk hier de VIDEO

 

Aanvulling dd. 19 september 2018: ‘Met fietstaxi kan Esther eindelijk weer eens op pad’, De Gelderlander

 

Aanvulling dd. 23 september 2018: ‘Fiets-achtigen omarmen’, blog van Angela van der Kloof, Mobycon

 

Referenties:

Tandems voor TandemTaxi: jasperfietsen.nl

Fietstaxi: www.fietstaxitilburg.nl/

Riksja: fietsenallejaren.nl/nijmegen/

Taxibakfiets: www.urbanarrow.com/

Meerpersoonsfietsen: www.tolkampmetaalspecials.nl/index_bestanden/Page638.htm

Vierfiets: vierfiets.nl/

Duofiets: www.vanraam.nl/duofiets-tandem-fun2go/itm/12484

www.huka.nl/producten

www.lintech.nl/fietsen/toogether-elektrisch-duofiets/

www.4wieler.nl/index.php?duofiets

Quicab: https://quicab.se/

Solar Skelter: solarskelter.nl

Trens: http://trens.eu

Binnenstadsdistributie: www.cargobikefestival.com/

Cargo bike taxi van Urban Arrow