International Cargo Bike Festival 2016

In 2016 vindt het International Cargo Bike Festival / BakfietsTreffen wederom plaats in Cultuurspinnerij de Vasim in Nijmegen. De datum is 16 en 17 april 2016. Het is het grootste evenement voor bak- en transportfietsen in de wereld. Deelnemers komen uit heel Europa, Taiwan, China, Colombia, Verenigde Arabische Emiraten, VS en Canada.

 

Op zondag 17 april is van 13 – 17 uur de grote PUBLIEKSDAG van het BakfietsTreffen. De Publieksdag is een markt en tentoonstelling waar bezoekers, gebruikers, ontwerpers, fabrikanten, fietskoeriers, doe-het-zelf-bouwers en verkopers van bak- en transportfietsen elkaar ontmoeten en inspireren; treffen in meerdere betekenissen dus. Bak- en transportfietsen kunnen bekeken en vooral ook uitgeprobeerd worden op een groot testparcours. Voor jong en oud zijn er leuke activiteiten: Kleurwedstrijd, Bakkie Bike Cinema, NK Slowbiking Tour 2016 en kunstschilder Diederik Grootjans schildert mensen en bakfietsen.

 

Uiteraard wordt eten en drinken op dit festival weer verzorgd vanuit ‘FoodBikes’. Het wordt in elk geval weer smullen op het cargo bike festival, zowel van technische hoogstandjes als van culinaire delicatessen!
De zondag start echter al vanaf 11.00 uur op de Grote Markt met een grote Bakfietsparade door het centrum van Nijmegen.

 

Op zaterdag 16 april vindt de Cargo Bike Conference voor professionals plaats. Ontwerpers, producenten, dealers, beleidsmakers, fietskoeriers, logistieke dienstverleners en andere gebruikers komen hier bijeen. Hoofdspreker is Europarlementariër Michael Cramer, voorzitter van de commissie voor Transport en Toerisme van het Europese Parlement. Daarnaast spreekt iemand van Bubble Post, de Belgische fietskoeriers die stormenderhand België hebben veroverd en in 2016 hun activiteiten uitbreiden naar Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Spanje. Stefan Bendiks van Artgineering is de derde plenaire spreker. Thomas van Maanen van Fietskoeriers.nl sluit de plenaire presentaties af. Tijdens de conferentie is er bovendien een werkgroep over ‘cargo bike sharing’ en eentje over ‘containerization in cyclelogistics’. Op deze zaterdag zijn er ook nog diverse posterpresentaties en 20×20 presentaties. Meer informatie hierover is te vinden op de website. De voertaal van de conferentie is Engels.

 

De European Cycle Logistics Federation zal dit weekend in Nijmegen haar eerste nationale coördinatorendag houden.

Vorig jaar werd de Velove Armadillo uit Zweden gepresenteerd tijdens het ICBF. Deze innovatieve transportfiets werd mede ontwikkeld en gebouwd door Flevobike uit Dronten. Velove laat dit jaar de nieuwe Twoseater zien. Uit Nederland zal de CargoBikeXL van Greenolution gepresenteerd worden op het BakfietsTreffen. The Opportunity Factory uit Gent werkt aan een nieuwe mega-transportfiets en hoopt deze te presenteren.

2-ua-voor-oovelo

 

 

 

 

 

 

 

Urban Arrow en Busybike zullen hun container-klik-systeem voor bakfietsen en fietstrailers presenteren. In hetzelfde weekend is de E-Bike Dag bij het Dutch Bicycle Centre in het Honigcomplex, 500 meter verwijderd van het ICBF. Elan Ligfietsen organiseert een Ligfiets-opstap-dag met verschillende e-ligfietsen.

 

Op zaterdagavond 16 april zal weer de FietsFilmNacht plaatsvinden. Daar kunnen nog (lig)fietsfilmpjes voor aangeleverd worden.

 

Zie voor meer informatie en aanmelden: International Cargo Bike Festival.

 

Video’s:
International Cargo Bike Festival 2015 – tour
International Cargo Bike Festival 2015 – market

logo