International Cargo Bike Festival brengt oplossing grootstedelijke logistiek

 

 

Nijmegen – Van 11-13 juni vond op het Honigcomplex in Nijmegen het International Cargo Bike Festival plaats. Een broedplaats voor nieuwe oplossingen voor de hedendaagse grootstedelijke logistieke problematiek. ‘Informeren, inspireren en innoveren, dat is wat we hier doen.’ aldus Jos Sluijsmans directeur van het festival. ‘Dat allemaal met als doel het leven in de stad een stuk aangenamer te maken.’

Innovatieve cargobikes. Foto: Gerard Verschooten

Het Cargo Bike Festival is een mooie opmaat naar 2018 waarin Nijmegen European Green Capital is. Sluijsmans heeft zich als doel gesteld dat in 2030 in de stad 50% van het conventionele vrachtvervoer vervangen zal zijn door milieuvriendelijk vervoer per bakfiets. Exposanten komen uit de hele wereld van Taiwan, China tot Zweden en Canada. Allen tonen ze met trots de nieuwste bakfietsen of nieuwste snufjes om het gebruik van de bakfiets in de stad te bevorderen.

 

Bamboe bakfiets van de TU London. Foto: Gerard Verschooten

‘Wat enorm inspirerend is, is dat ik bezoekers van een paar jaar geleden met een idee, nu terugzie met hun eigen product dat ze succesvol op de markt brengen. Vaak tot stand gekomen door samenwerkingen die hier op het festival zijn ontstaan.’ Een van de mooie voorbeelden is natuurlijk de Cubicycle/Armadillo. In 2014 ontstond op het Cargo Bike Festival het idee en de eerste contacten tussen de producent van de fiets en DHL. Dit jaar werd de bakfiets gelanceerd in Nijmegen om hier een waardevolle bijdrage te leveren aan de grootstedelijke logistiek.

 

De fiets-met-container. waarmee DHL ook in Nijmegen gaat rijden. Foto: Gerard Verschooten

In de diverse inhoudelijke sessies was er aandacht voor de infrastructuur en bijvoorbeeld voor bijzondere toepassingen van de bakfiets voor mensen met een beperking of voor educatieve doeleinden.

 

Naast oplossingen om de logistiek in steden te verbeteren, waren er ook originele bakfietsen om kinderen te vervoeren. Van de bakfiets die allemaal kennen tot mooie oplossingen die doen denken aan de riksja. Zelfs de catering werd vanuit bakfietsen verzorgd.

 

Met zoveel bakfiets fans is er natuurlijk niets leukers dan in een echte race kijken wie er het snelste is. Onder groot enthousiasme namen de fietskoeriers en producten van bakfietsen het tegen elkaar op.

 

Het festival was dit jaar een officieel pre event van de Velo-city conferentie. Volgend jaar vindt het festival weer in april plaats.

 

Klik op de link voor de tweede editie van het ICBF Magazine.