Meer parkeerplaatsen? In 2018?

CineMec Pathé wil meer parkeerplaatsen in Ressen, schrijft De Gelderlander Nijmegen in de editie van 31 maart 2018.

Je zou denken dat een Pathé-directie toch wel iets innovatievers kan bedenken dan alleen maar meer autoparkeerplaatsen. Dat is zóóó 1978! De CineMec Nijmegen ligt nota bene aan het RijnWaalpad, de snelfietsroute tussen Nijmegen en Arnhem. Met wat creatief en innovatief denkwerk kan daar toch veel beter en bijdetijdser gebruik van gemaakt worden, dan domweg meer parkeerplaatsen voor auto’s eisen.

 

De CineMec is ook een karakteristiek gebouw. Dat wil je niet verprutsen door er een enorme parkeerplaats omheen te leggen. Heeft de architect daar geen mening en misschien zelfs zeggenschap over?

 

Veel mensen zijn blij dat bijvoorbeeld de Grote Markt, Plein ’44 en het Joris Ivensplein geen parkeerplaatsen meer zijn.  Waarom zou je dan in een nieuwbouwproject als de Waalsprong weer inzetten op autoverkeer. Dat is werkelijk de klok terugdraaien en wij willen liever vooruit in plaats van achteruit in de tijd.

Station Lent ligt vlak bij CineMec. Ook rijden er zeer regelmatig lijnbussen tussen de Ovatonde en Nijmegen en Arnhem. Een groot deel van de potentiële bezoekers van de CineMec woont op fietsafstand. En wat te denken van het inzetten van fietstaxi’s of pendeldiensten met duofietsen, tandems, vierfietsen of andere meerpersoonsfietsen, e-Tuk tuk, zonnetreintjes van Soios of Trens en allerlei andere innovatieve lichte elektrische voertuigen? Dat is niet alleen praktisch, maar ook nog eens erg leuk.

 

De groei van het auto heeft veel negatiever invloed op onze leefomgeving en de uitstoot is slecht voor de gezondheid. Wereldwijd is men dan ook aan het terugkomen op het altijd prioriteit geven aan het autoverkeer. Misschien kan ook de directie van het bioscoopconcern Pathé, waartoe de CineMec behoort, daar iets van leren.

 

[Zie ook ‘Geen bussen meer in de Burchtstraat’]

Referenties:

Tandems voor TandemTaxi: jasperfietsen.nl

Fietstaxi: www.fietstaxitilburg.nl/

Riksja: fietsenallejaren.nl/nijmegen/

Taxibakfiets: www.urbanarrow.com/

Meerpersoonsfietsen: www.tolkampmetaalspecials.nl/index_bestanden/Page638.htm

Vierfiets: vierfiets.nl/

Duofiets: www.vanraam.nl/duofiets-tandem-fun2go/itm/12484

www.huka.nl/producten

www.lintech.nl/fietsen/toogether-elektrisch-duofiets/

www.4wieler.nl/index.php?duofiets

Solar Skelter: solarskelter.nl

Trens: http://trens.eu