‘Schokofahrt’ doet Nijmegen aan

Grootste fietslogistieke operatie ooit.

 

Dit jaar wordt, in het Paasweekend, voor de derde keer de ‘Schokofahrt’ verreden. Ongeveer 100 Duitsers en een enkele Oostenrijker fietsen met hun bakfiets vanuit verschillende delen van Duitsland naar Amsterdam om daar biologische chocolade op te laden en terug te rijden naar Duitsland. Er is een noordelijke route via Münster en Deventer naar Amsterdam, en er is een zuidelijke route via Duisburg en Nijmegen. Op de heenweg op 29 maart worden de bakfietsers ontvangen in De Klinker voor de avondmaaltijd. Op de terugweg op zondag 1 april, als hun bakfietsen volgeladen zijn met chocolade, wordt hen een maaltijd aangeboden in het Dutch Bicycle Centre in het Honigcomplex. De fietsbar in het DBC met de toepasselijke naam ‘Parijs is nog ver’, is geopend en de maaltijd wordt verzorgd door BliXem.

 

BliXem maakt overheerlijke pasta voor de fietsers met twee verschillende vegetarische sausen en een vegetarische lasagne + salades. In het kader van Nijmegen Green Capital 2018 wordt de maaltijd aan de 50 bakfietsers aangeboden door de gemeente Nijmegen.

 

Fietsbar in het DBC ‘Parijs is nog ver’

Nijmegenaren die mee willen eten kunnen zich melden bij Jos Sluijsmans van Fietsdiensten.nl; e-mail: jos @ fietsdiensten . nl  De kosten zijn 10 euro per persoon. Er kunnen 15 mensen meeëten.

 

Meefietsen kan natuurlijk ook en dat hoeft niet de hele rit te zijn. De Schokofahrer vinden het ook prima als je een stuk met hen meefietst van Nijmegen naar Amsterdam en terug of mee Duitsland in. Op de Schokofahrtwebsite vind je hier meer informatie over.

 

Het idee van de Schokofahrt is om de biologische chocolade volledig emissievrij naar Duitsland te vervoeren. De cacaobonen zijn met het zeilschip de Tres Hombres vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland gevaren. De Chocolatemakers in Amsterdam hebben er chocola van gemaakt en de Duitsers brengen ze per bakfiets naar huis.

 

Met hun Schokofahrt nemen de Duitsers een voorschot op de toekomst. De betekenis van het fietsvervoer zal de komende jaren alleen maar toenemen, met name in de grote steden. Dat weten we in Nijmegen, bakermat van het International Cargo Bike Festival, het Bakfietscentrum, en verschillende fietskoeriersdiensten, maar al te goed!