Persbericht International Cargo Bike Festival 2017

International Cargo Bike Festival 2017

Nieuwe locatie, nieuwe opzet, nieuw tijdstip

Van zondag 11 tot en met dinsdag 13 juni 2017 vindt dit jaar voor de vierde keer het International Cargo Bike Festival (ICBF2017) plaats. Dit gratis Nijmeegse festival voor een breed publiek van particulieren en professionals vindt plaats in De Kube (Honigcomplex). Het ICBF2017 is een officieel pre-event van de Velo-city conferentie 2017. Zondag 11 juni wordt de opening verricht door Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer.

 

In tegenstelling tot vorige edities vindt het ICBF2017 dit jaar niet plaats bij de Vasim, maar in het nabijgelegen DeKube op het Honigcomplex. Het festival is bovendien van april verplaatst naar juni zodat het naadloos aansluit bij Velo-City2017, een ander belangrijk internationaal fietsevenement. Verder vindt het niet twee maar drie dagen plaats (zondag, maandag, dinsdag) en zijn alle lezingen en presentaties voor iedereen gratis toegankelijk.

Foto: DHL

 

Duurzaam vervoer voor een prettige leefwereld

Het ICBF2017 is een uitgelezen kans voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam vervoer met gebruik van bak- en transportfietsen. Producenten, beleidsmakers, ontwerpers, onderwijsinstellingen en gebruikers ontmoeten en inspireren elkaar in een ontspannen omgeving.

 

 

De deelnemers en bezoekers zijn afkomstig uit heel Europa, maar er ook uit Taiwan, Oekraïne, USA, Canada, Japan, Zuid-Korea, Oeganda, Kenia, Colombia en Brazilië.

 

Directeur Jos Sluijsmans: ‘Vervoer per (bak)fiets wordt steeds belangrijker. Het betekent betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en minder files. Steeds meer mensen wensen een prettigere – en gezondere – leefwereld. Ze maken andere keuzes en verlangen dit ook van het bedrijfsleven en de overheid. Het ICBF is de plaats waar (inter)nationale bedrijven hun innovaties op het gebied van duurzame stadsdistributie presenteren.’

 

Gevarieerd programma

Het festival bestaat uit meerdere onderdelen. Het hart wordt gevormd door de BakfietsTreffen-markt. Hier presenteren vele binnen- en buitenlandse producenten hun bak- en transportfietsen en aanverwante artikelen. Bezoekers worden van harte aangemoedigd testritjes te maken. Er zijn allerlei leuke kinderactiviteiten en op dinsdagmiddag is een bakfietsrace voor fietskoeriers, maar ook een ludieke behendigheidsrace voor ouders en kinderen. Zoals gebruikelijk wordt heerlijk vers bereid eten en drinken geserveerd vanuit bakfietsen.

Daarnaast zijn er diverse presentaties en lezingen. Sluijsmans: ‘Belangrijke thema’s binnen de fietslogistiek zijn “containerzation” en deelsystemen voor (bak)fietsen. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam presenteren hun afstudeeronderzoeken in het kader van het LEVV-LOGIC project naar de inzet van lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) voor de levering van goederen in steden.’

Foto: Marjet van Veelen

 

Dit jaar zijn nadrukkelijk ook bestuurders, beleidsmakers en andere betrokken ambtenaren uitgenodigd. Op dinsdag is er een bestuurlijke bijeenkomst georganiseerd door de provincie Gelderland voor Gelderse gemeenten over bovenlokale fietsnetwerken.

Het programma wordt gepubliceerd op de website van het International Cargo Bike Festival

 

 

ICBF2017 in het kort:

Data:                zondag 11, maandag 12, dinsdag 13 juni
Locatie:            De Kube/Honigcomplex (Waalbandijk 20B, 6541 AJ Nijmegen)

Entree:             alle onderdelen gratis toegankelijk

Voertaal:          Engels (lezingen/presentaties)

Meer info:         http://www.cargobikefestival.com

 

Achtergrondinformatie

Het Internationale Cargo Bike Festival is de logische voortzetting van het eerdere BakfietsTreffen dat voor het eerst in 2012 tijdens de open dag van de Vasim georganiseerd werd. Aanvankelijk was het een eendaagse markt annex tentoonstelling met vooral Nederlandse aanbieders. In 2014 werd een extra conferentiedag toegevoegd, en kreeg het festival een nadrukkelijker internationaal karakter. Toen werd in Nijmegen ook officieel de European Cycle Logistics Federation (ECLF) opgericht. De ECLF is de Europese branche-organisatie van bezorgdiensten, koeriersdiensten en logistieke dienstverleners, die gebruik maken van bak- en transportfietsen (cargobikes).