Persbericht International Cargo Bike Festival 2020

Het negende International Cargo Bike Festival (ICBF) keert weer terug naar Nijmegen, na edities in Berlijn (2018) en Groningen (2019). Het ICBF 2020 wordt gehouden op 24, 25 en 26 april bij Cultuurspinnerij De Vasim.

 

Sinds Het de eerste editie in 2012 heeft het ICBF zich wereldwijd ontwikkeld tot hét event op het gebied van fietslogistiek. Het wordt bezocht door professionals en organisaties die zich bezighouden met duurzame mobiliteit en leefkwaliteit in binnensteden; de deelnemers zijn afkomstig uit meer dan dertig landen.

Conferentie

Het programma omvat een conferentie op de eerste dag, vrijdag 24 april, met een reeks vooraanstaande sprekers die de nieuwste trends en innovaties op het gebied van stadslogistiek en de inzet van transportfietsen belichten. De conferentie draagt als titel: Riding into the Decade of the Cargo Bike. Marriëtte van Empel, directeur Duurzame Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, zal de conferentie openen.

Inschrijving voor de conferentie is verplicht en er zijn kosten aan verbonden. 

 

Beurs, attracties, publieksdag

Op zaterdag 25 en zondag 26 april is er een actieve beurs met deelnemers uit de hele wereld, die hun bak- en vrachtfietsen presenteren en hun visie op de toekomst van de transportfiets laten zien. Daarnaast is er de uitreiking van de Cargo Bike of the Year Award in drie categorieën: licht, zwaar en aanhanger, met een jury van experts uit het veld. Er zijn diverse attracties, zoals een Cargo Bike Parade, Open NK Slowbiking, Cargo Bike Race, een testparcours waar bezoekers de nieuwste transportfietsen zelf kunnen uitproberen, en verschillende FoodBikes met lekkere hapjes. De zondag is een echte publieksdag, die samenvalt met de jaarlijkse Open Dag van De Vasim.

Toegang tot de beurs op zaterdag en zondag is gratis.

 

Samen oplossingen aandragen

ICBF-directeur Jos Sluijsmans koos om verschillende redenen voor Nijmegen als locatie van het ICBF 2020. ‘Nijmegen heeft net als een veertigtal andere Nederlandse steden de ambitie uitgesproken om de hele stadslogistiek vóór 2025 volledig emissievrij te maken. In 2017 was Nijmegen al gastheer van de internationale Velo-city Conferentie en in 2018 was de stad European Green Capital. In december 2020 zal Nijmegen ook de Europese POLIS Conferentie verwelkomen.’

Het ICBF past in een dergelijke omgeving. Sluijsmans: ‘Het ICBF 2020 laat zien wat bak- en vrachtfietsen kunnen betekenen in de emissievrije stadslogistiek. Het is een evenement waar ideeën uitgewisseld worden en waar mensen samen oplossingen aandragen voor de vermindering van CO2-uitstoot. We willen een bijdrage leveren aan schonere, minder verstopte steden, waar het welzijn van de mens centraal staat. En daarnaast is het gewoon een leuk en gezellig festival.’

 

Kijk voor meer informatie op de website: www.cargobikefestival.com.