1 op 8.000

 

Dit is de Velox XS, de recordfiets waarmee Ellen van Vugt en Matthias König van het Elan Racing Team het wereldrecord Human Powered Vehicles willen verbreken. Het wereldrecord voor vrouwen staat op 122 km/uur en voor mannen op 144 km/uur.

 

De Velox XS is heel licht, heel aerodynamisch en de banden hebben weinig rolweerstand. Als er een motortje in zou zitten zou je op 1 liter benzine 8.000 km kunnen rijden.

 

Ondanks dat Shell al 30 jaar Eco-marathons organiseert en studententeams van onze technische universiteiten en hogescholen fantastische voertuigen ontwikkelen die 1 op 3 of 4.000 halen  rijden we nog steeds in fossiele brandstofauto’s waarbij 1 op 20 al als zeer acceptabel wordt ervaren. Hoe kan dat toch?

 

De Velox XS is niet geschikt voor op de openbare weg, en is daar ook niet toegestaan. Het is in feite de Formule 1 onder de ligfietsen c.q. velomobielen. Velomobielen zijn gestroomlijnde ligfietsen met meer dan twee wielen die wel gewoon op de openbare weg mogen rijden. Sommige mensen noemen het ook wel een ‘banaan’ of  ‘raket’ op wielen. Een velomobiel haalt niet de topsneheid van een Velox XS, maar een redelijk getrainde fietsforens rijdt door het geringe gewicht en de aerodynamische vorm met een vermogen van 100Wattuur zomaar volledig op eigen beenkracht 50km/uur. Wie heeft er dan nog elektrische ondersteuning nodig?

 

Overigens is het Elan Racing Team nog op zoek naar sponsors, zowel voor financiële middelen, als ook ‘in kind’ zoals materialen, kleding, kennis, publiciteit, pr & marketing, etc. Heb je iets te bieden, neem dan contact op met Hans van Vugt van Elan Racing Team.